Διημερίδα Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας

Σε διημερίδα με διεθνή συμμετοχή και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας με θέμα : “ Aμφιλεγόμενα ζητήματα και εξελίξεις στη νοσολογία του πεπτικού συστήματος”, ο Κος. Τζίμας παρουσίασε σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετωπιση της μεταστατικής νόσου του ήπατος. Στα συμπεράσματά του ο κ. Τζίμας κατέδειξε με σαφήνεια ότι η μεταστατική νόσος του ήπατος-ειδικά όταν προέρχεται από πρωτοπαθή καρκίνο του παχέος εντέρου- έχει υψηλά ποσοστά πενταετούς επιβιώσεως καθώς και ιασιμότητος. Επίσης ο κ. Τζίμας προήδρευσε σε στρογγυλή τράπεζα στο ίδιο συνέδριο η οποία είχε  αντικείμενο τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως ειδικός στη μεταστατική νόσο του ήπατος.

Ήπαρ

Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος το οποίο επιτελεί ουσιώδεις λειτουργίες για την επιβίωση του οργανισμού. Το ήπαρ παράγει πρωτεΐνες, ενέργεια καθώς και χολή (υγρό το οποίο διοχετεύεται στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών). Στο ήπαρ εμφανίζεται συχνά μεταστατική νόσος καθώς και πρωτοπαθή νεοπλάσματα -καλοήθη και κακοήθη- τα οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία σε μεγάλο ποσοστό από τον Κο. Τζίμα και τη χειρουργική του ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας ο οποίος ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αλλά και εκκρίνει ουσίες οι οποίες βοηθούν στην πέψη της τροφής. Στο πάγκρεας εμφανίζονται πολλά -κυρίως πρωτοπαθή- καλοήθη αλλά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα τα οποία χρειάζονται στοχευμένη και συστηματική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ο κ. Τζίμας με μία ομάδα επεμβατικών γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και ογκολόγων μπορεί να προσφέρει την καλύτερη λύση γι' αυτούς τους ασθενείς.

Χοληφόρα

Το χοληφόρο δέντρο θεωρείται το αποχετευτικό σύστημα του ήπατος με το οποίο μεταφέρεται η χολή από το ήπαρ στο λεπτό έντερο. Σ' αυτό το σύστημα περιλαμβάνεται και η χοληδόχος κύστη. Τα χοληφόρα όπως και η χοληδόχος κύστη μπορούν να αναπτύξουν μια ποικιλία καλοήθων και κακοήθων προβλημάτων. Η προσέγγιση σ' αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα είναι διεπιστημονική από τη στιγμή της διάγνωσης έως και τη θεραπεία και απαιτεί εξειδίκευση στις παθήσεις αυτές.

Διαβάστε περισσότερα...