Κυστικά νοσήματα του ήπατος

Εισαγωγή στα κυστικά νοσήματα του ήπατος

Η εκτεταμένη χρήση σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών, όπως το υπερηχογράφημα (US), το υπερηχογράφημα με ενισχυτή ηχογένειας (CE US), η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) οδήγησαν σε συχνότερη ανίχνευση κυστικών βλαβών στο ήπαρ.

Η πλειονότητα αυτών είναι ασυμπτωματικές, ανιχνεύονται τυχαία και είναι καλοήθεις. Προσεκτική λήψη ιστορικού, σχολαστική κλινική εξέταση μαζί με απεικονιστικό και ορολογικό έλεγχο μπορούν να οδηγήσουν σε ακριβή διάγνωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Α. Άπλες ηπατικές κύστεις

Αποτελούν σύνηθες ακτινολογικό εύρημα και σπανίως χρήζουν παρέμβασης. Η διάγνωση τίθεται με καλής ποιότητας απεικονιστικές τεχνικές. Σε περίπτωση συμπτωμάτων ή σε περίπτωση προοδευτικής αύξησης του μεγέθους αυτών μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση ή απλά αφαίρεση μέρους του τοιχώματος αυτών, για αποσυμφόρηση αλλά και για διαγνωστικούς λόγους. Αυτές είναι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν και λαπαροσκοπικά.

Πράγματι, ο Δρ. Τζίμας έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό λαπαροσκοπικών χειρουργείων για απλές ηπατικές κύστεις με πολύ καλά αποτελέσματα ( χωρίς υποτροπή του προβλήματος ), με ταυτόχρονη μικρή παραμονή στο νοσοκομείο ( μίας ως δύο ημερών ), ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Β. Εχινόκοκκος κύστη του ήπατος

 Είναι προιόν παρασιτικής μόλυνσης του οργανισμού, όπου το παράσιτο (εχινόκοκκος) εγκαθίσταται στο ήπαρ και δημιουργεί συνήθως μία κυστική βλάβη. Η διάγνωση τίθεται με λήψη προσεκτικού ιστορικού, απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος ( ορολογικός έλεγχος).

Είναι νόσημα που συχνά χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης λόγω των κινδύνων της λοίμωξης (ρήξη της κύστης, απόφραξη των χοληφόρων κ.τ.λ.).  Συνήθως ο ασθενής λαμβάνει αντιελμινθική αγωγή προεγχειρητικά ( τύπος αντιβίωσης ) ενώ ο τύπος του χειρουργείου ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση της κύστης.

Ήπαρ

Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος το οποίο επιτελεί ουσιώδεις λειτουργίες για την επιβίωση του οργανισμού. Το ήπαρ παράγει πρωτεΐνες, ενέργεια καθώς και χολή (υγρό το οποίο διοχετεύεται στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών). Στο ήπαρ εμφανίζεται συχνά μεταστατική νόσος καθώς και πρωτοπαθή νεοπλάσματα -καλοήθη και κακοήθη- τα οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία σε μεγάλο ποσοστό από τον Κο. Τζίμα και τη χειρουργική του ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας ο οποίος ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αλλά και εκκρίνει ουσίες οι οποίες βοηθούν στην πέψη της τροφής. Στο πάγκρεας εμφανίζονται πολλά -κυρίως πρωτοπαθή- καλοήθη αλλά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα τα οποία χρειάζονται στοχευμένη και συστηματική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ο κ. Τζίμας με μία ομάδα επεμβατικών γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και ογκολόγων μπορεί να προσφέρει την καλύτερη λύση γι' αυτούς τους ασθενείς.

Χοληφόρα

Το χοληφόρο δέντρο θεωρείται το αποχετευτικό σύστημα του ήπατος με το οποίο μεταφέρεται η χολή από το ήπαρ στο λεπτό έντερο. Σ' αυτό το σύστημα περιλαμβάνεται και η χοληδόχος κύστη. Τα χοληφόρα όπως και η χοληδόχος κύστη μπορούν να αναπτύξουν μια ποικιλία καλοήθων και κακοήθων προβλημάτων. Η προσέγγιση σ' αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα είναι διεπιστημονική από τη στιγμή της διάγνωσης έως και τη θεραπεία και απαιτεί εξειδίκευση στις παθήσεις αυτές.

Διαβάστε περισσότερα...