Αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως

Το αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια, παρόλ΄ αυτά είναι το συχνότερο νόσημα του χοληφόρου δένδρου.

Σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και κυρίως με πορσελανοειδή χοληδόχο κύστη. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση του αδενοκαρκινώματος της χοληδόχου κύστεως τίθεται κατά τη διάρκεια λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής ή κατά την ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος σε ασθενή που χειρουργήθηκε με συμπτωματική χολολιθίαση.

Εάν συμβεί αυτό, απαιτείται πλήρης σταδιοποίηση της νόσου, η οποία γίνεται με αξονική και μαγνητική τομογραφία , ενώ μερικές φορές είναι απαραίτητο και το PET CT.

Η θεραπεία της νόσου είναι κατά κανόνα χειρουργική, ενώ ο τύπος του χειρουργείου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου όπως φαίνεται από την ιστολογική ή από τις απεικονιστικές εξετάσεις και μπορεί να ποικίλλει από μία ανοιχτή χολοκυστεκτομή έως  ριζική χολοκυστεκτομή ή και ημιηπατεκτομή.

Πολλές φορές απαιτείται αυτό να γίνει σε συνδυασμό με μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία η οποία έχει φανεί να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών των ασθενών.

Η θεραπεία σε αυτό το νόσημα εξατομικεύεται ανά ασθενή και αποφασίζεται στο Ογκολογικό Συμβούλιο μετά την παρουσίαση από τον Δρα. Τζίμα

Ήπαρ

Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος το οποίο επιτελεί ουσιώδεις λειτουργίες για την επιβίωση του οργανισμού. Το ήπαρ παράγει πρωτεΐνες, ενέργεια καθώς και χολή (υγρό το οποίο διοχετεύεται στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών). Στο ήπαρ εμφανίζεται συχνά μεταστατική νόσος καθώς και πρωτοπαθή νεοπλάσματα -καλοήθη και κακοήθη- τα οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία σε μεγάλο ποσοστό από τον Κο. Τζίμα και τη χειρουργική του ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας ο οποίος ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αλλά και εκκρίνει ουσίες οι οποίες βοηθούν στην πέψη της τροφής. Στο πάγκρεας εμφανίζονται πολλά -κυρίως πρωτοπαθή- καλοήθη αλλά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα τα οποία χρειάζονται στοχευμένη και συστηματική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ο κ. Τζίμας με μία ομάδα επεμβατικών γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και ογκολόγων μπορεί να προσφέρει την καλύτερη λύση γι' αυτούς τους ασθενείς.

Χοληφόρα

Το χοληφόρο δέντρο θεωρείται το αποχετευτικό σύστημα του ήπατος με το οποίο μεταφέρεται η χολή από το ήπαρ στο λεπτό έντερο. Σ' αυτό το σύστημα περιλαμβάνεται και η χοληδόχος κύστη. Τα χοληφόρα όπως και η χοληδόχος κύστη μπορούν να αναπτύξουν μια ποικιλία καλοήθων και κακοήθων προβλημάτων. Η προσέγγιση σ' αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα είναι διεπιστημονική από τη στιγμή της διάγνωσης έως και τη θεραπεία και απαιτεί εξειδίκευση στις παθήσεις αυτές.

Διαβάστε περισσότερα...