Χολαγγειοκαρκίνωμα

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ένα νεόπλασμα που εξορμάται από το χοληφόρο δέντρο (αποχετευτικό σύστημα του ήπατος που μεταφέρει την χολή που παράγεται από το συκώτι στο έντερο).

Ανάλογα με την ανατομική εντόπιση το χολαγγειοκαρκίνωμα διακρίνεται σε εξωηπατικό και ενδοηπατικό (δες: “πρωτοπαθή νεοπλάσματα του ήπατος”).

To εξωηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα μπορεί να εντοπίζεται είτε στο ύψος του διχασμού του ηπατικού πόρου είτε πιο χαμηλά προς το δωδεκαδάκτυλο.

Αυτό είναι σημαντικό διότι η αντιμετώπιση διαφέρει, παρόλ' αυτά η συνηθέστερη περίπτωση εξωηπατικού χολαγγειοκαρκινώματος αφορά στην πύλη του ήπατος και ονομάζεται και όγκος του Klatskin.

Η διάγνωση τίθεται συνήθως με έναν συνδυασμό βιοχημικών και απεικονιστικών εξετάσεων σε ασθενή ο οποίος είτε έχει φαγούρα είτε έχει αναπτύξει ίκτερο. Πολλές φορές για τη διάγνωση απαιτείται μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP) ή και διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία. Για τη σταδιοποίηση της νόσου ενίοτε απαιτείται και PET CT. Η νόσος είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική και , αν πληρούνται τα κριτήρια εξαιρεσιμότητος, πραγματοποιείται συνήθως ηπατεκτομή για καρκίνους τύπου Klatskin με ανακατασκευή του χοληφόρου δένδρου.

Εάν το χολαγγειοκαρκίνωμα εντοπίζεται πιο χαμηλά συνήθως  απαιτείται παγκρεατικοδωδεκαδακτυλεκτομή (επέμβαση Whipple’s).

Τέλος, υπάρχουν και παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και δυνατότητα τοποθέτησης διαδερμικών διηπατικών καθετήρων για ανακούφιση του ικτέρου σε ασθενείς οι οποίοι είναι ανεγχείρητοι.

Η μεταμόσχευση ήπατος γι΄ αυτό το νόσημα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και ελάχιστοι ασθενείς είναι υποψήφιοι γι' αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο πραγματοποιείται σε πολύ λίγα κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Δόκτωρας Τζίμας έχοντας το προνόμιο να δουλεύει με τους καλύτερους επεμβατικούς ακτινολόγους, ακτινοθεραπευτές και ογκολόγους της Αθήνας μπορεί στο ογκολογικό συμβούλιο να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή θεραπεία γι΄ αυτό το σχετικά σπάνιο νόσημα.

Ήπαρ

Το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος το οποίο επιτελεί ουσιώδεις λειτουργίες για την επιβίωση του οργανισμού. Το ήπαρ παράγει πρωτεΐνες, ενέργεια καθώς και χολή (υγρό το οποίο διοχετεύεται στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών). Στο ήπαρ εμφανίζεται συχνά μεταστατική νόσος καθώς και πρωτοπαθή νεοπλάσματα -καλοήθη και κακοήθη- τα οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία σε μεγάλο ποσοστό από τον Κο. Τζίμα και τη χειρουργική του ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας ο οποίος ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αλλά και εκκρίνει ουσίες οι οποίες βοηθούν στην πέψη της τροφής. Στο πάγκρεας εμφανίζονται πολλά -κυρίως πρωτοπαθή- καλοήθη αλλά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα τα οποία χρειάζονται στοχευμένη και συστηματική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ο κ. Τζίμας με μία ομάδα επεμβατικών γαστρεντερολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και ογκολόγων μπορεί να προσφέρει την καλύτερη λύση γι' αυτούς τους ασθενείς.

Χοληφόρα

Το χοληφόρο δέντρο θεωρείται το αποχετευτικό σύστημα του ήπατος με το οποίο μεταφέρεται η χολή από το ήπαρ στο λεπτό έντερο. Σ' αυτό το σύστημα περιλαμβάνεται και η χοληδόχος κύστη. Τα χοληφόρα όπως και η χοληδόχος κύστη μπορούν να αναπτύξουν μια ποικιλία καλοήθων και κακοήθων προβλημάτων. Η προσέγγιση σ' αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα είναι διεπιστημονική από τη στιγμή της διάγνωσης έως και τη θεραπεία και απαιτεί εξειδίκευση στις παθήσεις αυτές.

Διαβάστε περισσότερα...