Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΓΕΙΑ επέμβαση υφολικής εκτομής παγκρέατος και σπληνός με το ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi.

Συγκεκριμένα, ασθενής 75 ετών με βαρύ καρδιολογικό ιστορικό διεγνώσθη με μία μάζα στο σώμα του παγκρέατος και υπεβλήθη σε ρομποτική παγκρεατοσπληνεκτομή με το σύστημα DaVinci Xi. Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν πολύ καλή και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την τέταρτη (4η) μετεγχειρητική ημέρα.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ υπό την διεύθυνση του χειρουργού Γεωργίου Τζίμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με νεοπλάσματα του παγκρέατος.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ, κ. Γ. Τζίμας σχολίασε: «H ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια και δυνατότητα λεπτών χειρισμών ακόμα και σε ιδιαίτερα απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι η χειρουργική του παγκρέατος. Τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν ένα ογκολογικό αποτέλεσμα ισάξιο με αυτό του ανοιχτού χειρουργείου, με ταχύτερη όμως επάνοδο στην καθημερινότητα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο περιεγχειρητικό stress. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για επιλεγμένη ομάδα ασθενών, ενώ στα άμεσα σχέδια του Τμήματος είναι να επεκταθεί και σε πιο πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι  παγκρεατικοδωδεκαδακτυλεκτομές (επεμβάσεις Whipple’s) και οι ηπατεκτομές σε συνεργασία με το Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων του Carolinas Medical Center, κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική».

Τηλέφωνο Επικοινωνίας         210-6834639